DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Specialkurs PADI – Adaptive techniques
Fraser Bathgate med utrusting, ombord påen dykbåt och redo att dyka.

Specialkurs PADI

– Adaptive techniques

Text: Saska L. Macnab, Foto Jesper Kjøller

Upplevelsen av att lära sig dyka kan förändra oss! Det kan öppna upp en ny värld med möjligheter för oss alla. Detta gäller särskilt för dem som är begränsade och har stora utmaningar med sådana saker som anses "enkla" här i livet - möjligheterna som denna sport erbjuder kan vara livsförändrande…

►  Fraser Bathgate
1994 blev Fraser Bathgate PADI:s första fullt kvalificerade dykinstruktör i rullstol. Han har sedan dess utvecklat en unik kurs kallad "Adaptive Training". Den är utformad för att inspirera och utbilda dykare och instruktörer, för att göra dykning tillgänglig för alla – oavsett deras funktionsnedsättning.
I år hade vi på Deep Dive Dubai äran att välkomna Fraser till vår anläggning för att utbilda dykinstruktörer och dykare i adaptiva träningstekniker. Det här är den spännande berättelsen om Frasers resa, från att bli rullstolsbunden efter en olycka, till den tillfällighet som gav honom möjligheten att upptäcka hur dykning kan göras tillgänglig för alla och hur dykning kan öppna upp en helt ny en värld av möjligheter och upplevelser för personer med funktionsnedsättning.

Klättringsolycka
Fraser var en professionell klättrare som tränade inför en expedition till Himalaya när olyckan inträffade, och han blev plötsligt rullstolsbunden bara 23 år gammal. Vid det här laget hade han missat chansen att uppfylla sin dröm att klättra i Himalaya, och hans förhoppningar om framtiden grusades och lämnade honom deprimerad utan något mål i livet.

Resan dit där Fraser är idag var inte lätt. Efter olyckan kämpade han för att förlika sig med vad som hade hänt, och han gled in i ett mörker där han inte såg något sätt att gå vidare med sitt liv förrän 1992. Det året förändrades Frasers liv.
Allt började med att hans syster övertalade honom att åka på semester till Dubai. Det var denna resa till vårt eget land av möjligheter i Förenade Arabemiraten, som totalt förändrade Frasers liv.

Under resan till Dubai genomförde en av hans vänner sin PADI Open Water-utbildning, och han erbjöd Fraser att vara med och se på. På den tiden antog Fraser att han, eftersom han är rullstolsbunden, aldrig skulle kunna dyka själv, men detta var något nytt och annorlunda så han följde ändå med för att se på.
Fraser blev förvånad när ägarna till dykcentret, Paul och Sarah, frågade om han ville vara med på kursen. Fraser blev helt tagen, han trodde inte att det skulle vara möjligt. Paul och Sarah uppmuntrade honom att försöka, och de förklarade att hans funktionshinder inte skulle hindra honom från att uppleva livet under vattnet, så han tog chansen!

Fraser minns hur doktorn skrattade och sa "du försöker verkligen ta livet av dig, eller hur", när han gick dit för att få sitt läkarintyg för dykning. Men doktorn utfärdade intyget och Fraser återvände ivrigt till dykcentret för att prova på att dyka för första gången... "Det var som en uppenbarelse, jag upplevde total frihet!" säger Fraser Bathgate.

Bara några veckor efter att han började sin undervattensresa minns Fraser att han kände sig annorlunda – dykning hade förändrat hans liv och han hade blivit en helt ny person med en positiv attityd och full av hopp! Han hade äntligen hittat sin väg ut ur mörkret.

Från det ögonblicket och framåt...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #76:

SOME images:
Specialkurs PADI – Adaptive techniques, Specialkurs PADI – Adaptive techniques
Fraser Bathgate med utrusting, ombord påen dykbåt och redo att dyka.
, Specialkurs PADI – Adaptive techniques
Fraser Bathgate och en vän på en dykresa till Khorfakkan 1996.
, Specialkurs PADI – Adaptive techniques
Fraser Bathgate som 22-åring under en klätterexpedition i Skottland före olycka.

Läs även