DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Frodes loggbok: Taiwan – Exceptionell  mångfald av arter
En Bothus mancus som ligger perfekt kamouflerad på botten.

Frodes loggbok: Taiwan

– Exceptionell mångfald av arter

Text & Foto: Frode Kjems Uhre

Taiwan är inte direkt känt som en dykdestination. Det är lite synd eftersom det här finns fler än 1 100 fiskarter tillsammans med 60% av världens hårda och mjuka arter av korall. Av de sju kända arterna av pygmésjöhästar finns fem i Taiwan. Jag lyckades dock bara få se en av dessa små fantastiska varelser.
 

►  En dag i november landar jag och min dykbuddy Jesper i Kaohsiung i Södra Taiwan efter en flygtur från Hong Kong. Vi fortsätter sedan söderut med buss några timmar. När vi strax före midnatt kliver av vid en busshållplats i Kenting, som är en välkänd dykplats i Taiwan, möter vi två av dykguiderna från dykcentret ProDive. På dykcentret i Kenting finns små rum där dykare kan tillbringa natten. Vi är trötta efter en lång flygning från Köpenhamn och stupar i säng.

Genom bränningarna
Tidigt nästa morgon är vi redo. Det är inget båtdyk planerat, men i stället blir det ett par fina stranddyk. Det är kraftiga bränningar vid stranden, så med ett stort undervattenshus blir det något av en utmaning att på ett säkert sätt ta sig ut och tillbaka. En av dykguiderna hade övat in en teknik, där han tar av den ena fenan och håller tag i den med ena handen, för att sedan surfa in med vågorna. Fenan på den andra foten använder han som roder. Precis när vattnet börjar dra sig tillbaka, kan han hoppa upp på stranden med foten utan fenan, innan han fångas av nästa våg. Jesper och jag lyckas också ta oss upp på stranden utan att skada oss själva eller kameran allt för mycket, men det var gränsfall. Det marina livet var riktigt fint och väldigt varierat.

Osamarbetsvillig pygmésjöhäst
De följande dagarna blev det båtdyk. På dykplatsen Do Li Jao berättar dykguiden att det finns chans att se pygmésjöhästar. Vi hittar flera stora röda fläktkoraller, men inga pygmésjöhästar syns till. Däremot finns det gott om små vackra korallkrabbor som är väl kamouflerade. Det är ganska strömt och gott om fisk, och det finns även många fina nakensnäckor. När vi efter en skön dykdag kommer tillbaka till dykcentret på eftermiddagen, beställer dykguiderna en härlig taiwanesisk takeaway-middag till oss. Vi sitter i det lilla allrummet och pratar med några av de andra dykarna som kan lite engelska. Nästa morgon åker vi tillbaka till Do Li Jao igen, och den här gången lyckas vi hitta den lilla välkamouflerade pygmésjöhästen. Tyvärr är den inte särskilt samarbetsvillig. Den vänder konsekvent ryggen mot kameran. När guiden simmar vidare med de andra dykarna, ligger jag kvar och tittar tålmodigt genom min 105 mm makrolins. Jag hoppas att sjöhästen ska vrida lite på huvudet. Fläktkorallen, som är den lilla envisa pygmésjöhästens hem, står på 30 meters djup, och när min dykdator börjar hota med deco strax därefter, måste jag ge upp. Jag söker en stund och hittar snart gruppen och guiden, som ligger och kikar på annat liv på grundare vatten. Det var en underbar upplevelse att ta med sig från Taiwan. Och jag kan definitivt rekommendera att dyka där. ♦

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #52:

SOME images:
Frodes loggbok: Taiwan – Exceptionell  mångfald av arter
Frodes loggbok: Taiwan – Exceptionell mångfald av arter
, Frodes loggbok: Taiwan – Exceptionell  mångfald av arter
En Bothus mancus som ligger perfekt kamouflerad på botten.
, Frodes loggbok: Taiwan – Exceptionell  mångfald av arter
Chaetodon kleinii – Leins flaggfisk.
, Frodes loggbok: Taiwan – Exceptionell  mångfald av arter
En ödlefisk, Synodus jaculum, tittar på mig.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser