DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Priset för “ovanligaste skräpet” gick till SDK Jämtdykarna, som detta år drog upp ett badkar ur sjön.
Priset för “ovanligaste skräpet” gick till SDK Jämtdykarna, som detta år drog upp ett badkar ur sjön.

Klubb i fokus

SDK Jämtdykarna

TEXT: Fredrik Pålsson, Foto: Niklas Eliasson m. fl.

Sveriges mest ensamma dykklubb, kanske med de minst ensamma medlemmarna.

►  Sportdykarklubben Jämtdykarna är ensam klubb i Jämtland och den klubb som har allra längst till någon annan dykklubb i hela Sverige. Men det finns en fantastisk gemenskap och det är aldrig långt till en hjälpande hand för medlemmarna i klubben.

Vi brukar åka på läger till Norge tre gånger om året, vår, sommar och höst. Ofta brukar gamla medlemmar som flyttat till Stockholm och Göteborg följa med. Det måste betyda att de trivs i klubben, eftersom det är en resa på en bra bit över tolv timmar, säger Daniel Lundqvist. Han backas upp av Ann-Charlotte Mähler, eller Lottis som alla kallar henne. Hon berättar att alla alltid packar med sig en massa reservdelar och extrautrustning till lägren, inte så mycket för sin egen skull utan mest för att ha det i reserv när någon annans utrustning strular. Man hjälps åt med allt, och det skapas en härlig gemenskap när 30-40 av klubbens medlemmar reser iväg för att umgås och dyka tillsammans. Förr i tiden kunde det vara 120 personer som invaderade campingarna, då många hade med hela familjen!

– På vår och sommar varierar resmålet och nu till sommaren reser vi till ön Sula. Det är en så lång tur att vi bokat en hel vecka, säger Lottis med förväntan i rösten. På hösten åker vi oftast till Bessaker.

Och så dyker det upp ett minne.

– På senaste höstlägret bestämde vi att vi skulle arrangera ett luciatåg. Föreställ er när Lucia stiger långsamt upp ur vattnet med flera lampor monterade som krona. Efter henne kommer tärnorna med var sin lampa som tärnljus. Spex, bus och hjälpsamhet hör hemma i klubben, säger Lottis.

På tal om att hjälpas åt är det många i klubben som ställer upp och sköter diverse sysslor och uppdrag. Både Daniel och Lottis är styrelsemedlemmar. Lottis är även “skräpdykssamordnare”, och Daniel tar hand om webbplatsen, PR och hjälper till med utbildningar eftersom han är instruktör.

Utbildning och hemmadyk
Klubben brukar årligen utbilda två grupper med åtta elever i varje grupp. Sedan några år ingår en torrdräktsutbildning när man kör grundutbildningen, CMAS One Star Diver.
– Vi har två enstjärniga och fyra tvåstjärniga instruktörer. Eftersom vi är ganska många instruktörer brukar vi inte ha några problem att möta de önskemål om utbildning som finns i klubben, menar Daniel. Utbildningen brukar ske i Storsjön. Här hittar man både stora djup på 70 meter och vrak vid Minnesgärdet.

Det sistnämnda är en uppskattad plats för de sista dyken på grundkursen.

Lottis inflikar att Storsjön ofta går i femtio nyanser av brunt. Vill man ha omväxling på hemmaplan kan man åka till Locknesjön med kalkstensbotten vilken framstår som ren ljusterapi i jämförelse. Sjön uppstod då en meteorit slog ner för 458 miljoner år sedan!

Klubbens medlemmar brukar träffas för tisdagsdyk varje vecka på sommaren. Då dyks det i någon av de lokala sjöarna.

Miljöfokus
Sedan många år har klubben ett stort fokus på miljön...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Jämtdykarnas luciatåg i ett stormigt Bessaker.  Video: Lottis Mähler
Jämtdykarnas luciatåg i ett stormigt Bessaker. Video: Lottis Mähler
Läs artikeln i DYK #68:





SOME images:
Klubb i fokus – SDK Jämtdykarna, Priset för “ovanligaste skräpet” gick till SDK Jämtdykarna, som detta år drog upp ett badkar ur sjön.
Priset för “ovanligaste skräpet” gick till SDK Jämtdykarna, som detta år drog upp ett badkar ur sjön.
, Hamnen i Bessaker från vilken Jämtdykarna utgår vid höstlägrena.
Hamnen i Bessaker från vilken Jämtdykarna utgår vid höstlägrena.
, Stor “känd” hummer som lever i hamnen i Bessaker.
Stor “känd” hummer som lever i hamnen i Bessaker.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser