DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Tech-dykning i Kroatien
BIG BLUE   Deco i klart blått vatten efter ett dyk på Maris. Det känns ganska annorlunda, jämfört med hur det kan vara hemma, där man ofta inte kan se sin buddy på stoppet längre ner.

Tech-dykning

i Kroatien

TEXT OCH FOTO René B Andersen

Jag hade länge spanat efter en dykresa till Kroatien. Problemet för mig var att dyktiden blir alltför kort när det arrangeras av ett dykcenter. Jag har inte spenderat en massa pengar på utrustning och kurser för att bli begränsad i min dykning, så jag ville gärna hitta en lösning. Efter lite eftersökningar hittar vi den perfekta platsen.

►  Min buddy och jag har planerat att dyka under två veckor i Kroatien. Det första dykcentret vi besöker i Pula-området uppfyller inte våra krav och förväntningar, så vi drar vidare något tidigare än planerat till ön Vis utanför Split. Detta skulle visa sig vara rätt beslut, och här kommer vi i kontakt med ISSA dykcenter.
När vi kommer fram finns redan en grupp tyska tech-dykare på plats. Efter att har pratat en stund med tyskarna så är vi snart på samma våglängd, så ägaren Marko ger oss nästan fria händer. På dykcentret finns två båtar, och vi och tyskarna ska samsas om den ena.

EN BRA START
Det första vraket vi ska dyka på är Vassilios T, ett lastfartyg som gick förlorat 1939 i samband med att det gick på grund. Det låg kvar på grundet tills en vinterstorm fick det att sjunka. Idag ligger det på 20-55 meters djup, och är därför ett bra vrak nära kusten att börja med. De andra hade redan dykt på det tidigare och ville hellre utforska en grotta i närheten, så vi får ha vraket för oss själva. Det passar mig bra, eftersom jag också vill testa mitt nya, 5 meter höga hembyggda kamerastativ. Eftersom vraket ligger på sidan är det ett bra ställe att testa på. Jag stannar kvar midskepps, även om det är frestande att gå ner till propellern på 55 meters djup, vilket förmodligen skulle bli lite stressigt med tiden och stativet. Med dess längd på 96 meter finns det också mycket att se på vraket. Överbyggnaden finns kvar, förutom den övre delen som var byggd i trä. Skorstenen sitter fortfarande kvar och vrakets vinkel gör att det ligger mot botten, liksom masten mellan de två främre lastrummen. Det mesta av vraket är vackert bevuxet med koraller och svamp i olika färger i läcker kontrast mot den blå bakgrunden.

BRIONI OCH TETI
Brioni liknar Vassilios T, men ligger lite djupare på 40-63 meter. Det är ett väldigt enkelt dyk. Guiden ger oss en ungefärlig riktning, och efter några minuter når vi en sluttning där vi kan se vraket ligga med aktern uppåt mot kanten. Den här gången har jag lämnat stativet för att vara lite mer rörlig. Vi kommer snabbt ner till fören, och min partners videolampor hjälper till att skapa stämning. När vi kommer upp till bryggan, som är i fint skick, möter vi de andra. Det visar sig att de är riktiga linslöss, men tyvärr är solens vinkel fel, så bilderna blir lite disiga. Vi spanar in propellern, varefter vi glider uppför slänten igen i riktning mot båten. Väl framme vid båten så tillbringar vi deko-tiden med att mata fiskar med sjöborrar och jag tar några bilder av min buddy.

På båten pratar vi med ägaren Marko, som är mycket intresserad av min buddys JJ-rebreather. Marko frågar vilken typ av dykning vi annars sysslar med, och han förstår ganska snabbt att förhållandena i Kroatien med klart och varmt vatten är som “cocktail-dykning” för oss.

Dagens andra dyk ska ske på vraket Teti som ligger på 10-33 meter. Fartyget är från 1930 och i mycket dåligt skick,...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Vassilios T. Video: JJ Harrer
Vassilios T. Video: JJ Harrer
Brioni Wreck. Video: Bretislav Vaisar
Brioni Wreck. Video: Bretislav Vaisar
Teti Wreck diving. Video: Franek Przeradzki
Teti Wreck diving. Video: Franek Przeradzki
B-17 indeni og udenpå. Video: BW P
B-17 indeni og udenpå. Video: BW P
Michael N. Maris. Video: wpdiver
Michael N. Maris. Video: wpdiver
Fortunal Wreck. Video: Marcin Trzcinski
Fortunal Wreck. Video: Marcin Trzcinski
Fakta

RESFAKTA – KROATIEN

GEOGRAFI Vis är en ö i Adriatiska havet och ligger sydväst om staden Split.

TRANSPORT Enklast är...

Fakta

VRAKFAKTA – Vassilios T.

 POSITION Nära Point Stupisce, Lissa Island (43.00458° N, 16.06517° Ö) 
 TYP Lastfartyg
...

Fakta

VRAKFAKTA – Brioni

 POSITION 43.01453° N, 16.22913° Ö
 TYP Passagerarfartyg
 BYGGÅR 1909
 ...

Fakta

VRAKFAKTA – Teti

 POSITION 43.05334° N, 16.04083° Ø
 TYP Lastfartyg
 BYGGÅR 1883
 ...

Fakta

VRAKFAKTA – Boeing B-17 Flying Fortress

 POSITION -
 TYP Bombflygplan
 BYGGÅR -
 FÖRLIST...

Fakta

VRAKFAKTA – Michael N. Maris

 POSITION -
 TYP Lastfartyg
 BYGGÅR 1899
 FÖRLIST 12...

Fakta

VRAKFAKTA – Fortunal

 POSITION -
 TYP Trålare
 BYGGÅR -
 FÖRLIST 10 april 1997
...

Läs artikeln i DYK #62:





SOME images:
Tech-dykning i Kroatien, Tech-dykning i Kroatien
BIG BLUE   Deco i klart blått vatten efter ett dyk på Maris. Det känns ganska annorlunda, jämfört med hur det kan vara hemma, där man ofta inte kan se sin buddy på stoppet längre ner.
, Tech-dykning i Kroatien
Vassilios T – Ett bra vrak att börja med. Det finns gott om fotomöjligheter, och dessutom ligger vraket nära kusten. Här testade jag också mitt över fem meter höga fotostativ.
, Tech-dykning i Kroatien
Vassilios T Både masten och skorstenen ligger mot bottnen.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser