DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

Thailand

– Öst till Väst – del 1

Text och foto: Sune Dadda Karma harms

Solen skiner, den gamla träbåten som är dekorerad med blåa och vita färger bryter genom de små vågorna. Kaptenen står vid rodret och spanar ut mot horisonten. På däcket ligger folk och solar medan det berättas dykhistorier från olika delar av världen...

DYK gör vad som krävs för att ge trovärdig information till våra läsare, så för att kunna göra en direkt jämförelse, har vi valt att beskriva dyk från de två haven som omger Thailand. Det blir därför ett reportage med besök vid Andamansjön med platser som Phuket, Krabi och Koh Lanta, men också en sväng till Koh Tao i Thailandviken.
Thailand omsluts av två olika hav - På den västra sidan ligger Andamansjön, som är en del av Indiska oceanen. På den östra sidan ligger Thailandviken, som hör till Sydkinesiska havet. Det finns ett rikt marint liv på båda sidor om landet med mycket klart vatten, och en vattentemperatur som ligger mellan 26 och 32 grader. Om du reser under rätt säsong kommer du att få många fina dyk under trevliga förhållanden.
Som dykdestination har Thailand haft en explosiv tillväxt, och dykindustrin har nu etablerat sig och mognat - både på gott och ont. Thailand har i dagsläget både professionella dykcenter och högklassiga liveaboards, men för dem som föredrar små, charmiga och ofta lite mer slitna dykcenter, så kommer de alltid att finnas som ett alternativ.

Thailandviken
Thailands östkust ligger mot Thailandviken, som är en nordlig del av Sydkinesiska havet. Viken är relativt grund, med ett maximalt djup av 80 meter. Generellt sett så ligger dykningen vid östkusten inte riktigt på samma nivå som dykning i Andamansjön på den västra sidan. Artrikedom och sikt längs östkusten varierar kraftigt.

Dykplatserna sträcker sig från Koh Chang längst upp i nordöst och sträcker sig längs kusten hela vägen ner till Malaysia.

Vid den lilla pittoreska ön Koh Tao, där korallerna får massor av ljus i det klara vattnet, finner man det som anses vara de bästa reven på östra sidan.

Soldyrkare och nakensnäckor
Solen skiner, den gamla träbåten som är dekorerad med blåa och vita färger bryter igenom de små vågorna. Kaptenen står vid rodret och spanar ut mot horisonten. På däcket ligger folk och solar medan det berättas dykhistorier från olika delar av världen.

Mitt i det blå havet sticker en klippa upp som speglar sig i vattnet. Trots klippans grå färger är det en vacker syn som fångar min blick, där annars bara öppet hav syns åt alla håll. Men klippan är mer än bara en vacker och imponerande syn. Sail Rock är landmärket för en av de bästa dykplatserna i Thailand. Ett undervattensparadis, där dykguiderna älskar att visa de många nakensnäckorna, och där du samtidigt ska se upp med att inte komma för nära tryckarfiskens (Triggerfish) revir.

Om du varit på Koh Tao, har du säkert hört talas om Sail Rock.

Klippan är känd som hemvist för ett fantastiskt marint liv, med bland annat stora valhajar. Det berättas att Sail Rock i Thailandviken har sitt eget marina ekosystem. Stenformationen erbjuder bra dykning för såväl nybörjare som mer erfarna dykare, och är ett populärt...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Chumpon Pinnacle
Chumpon Pinnacle
HTMS Sattakut
HTMS Sattakut
Sail Rock
Sail Rock
Fakta

ÖSTKUSTEN

GEOGRAFI Thailands östkust ligger vid Thailandviken som är den norra delen av Sydkinesiska havet. Viken är relativt grund med ett maximalt djup av 80 meter. Thailandviken är något...

Fakta

JULGRANSMASKAR

NAMN Julgransmaskens riktiga namn är Spirobranchus giganteus.

KRONOR Varje mask har två färgstarka spiralformade kronor som skjuter ut från dess...

Läs artikeln i DYK #5:

SOME images:
, , , Koh Tao
Koh Tao

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser