DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Fredrik Isaksson

SOME-image: 

Journalist men arbetar nu inom Försvarsmakten i Sverige. Två barn, varav det ena har certifikat och det andra kommer utbildas till dykare inom några år. Jag har skrivit för Tidningen Dyk sedan 1999 och det är kul att få vara med och bevara det arv som finns där och nu skapa något nytt. Något nytt men samtidigt något så bekant och bekvämt. Ser fram emot många dyk och äventyr med teamet och hoppas kunna bidra med spännande reportage och upplevelser.

Dykningen är så mycket mer än bara att titta på vrak och det vattenlevande livet. Att kontemplativt glida fram, och fundera över allt och inget, är vila och avkoppling och att vara en upptäcksresande i det lilla. Dykning kan vara krävande och svårt och kräva ett stort fokus, och samtidigt så befriande och lätt. Känslan kan vara som att flyga för egen kraft och utan ansträngning eller att uppleva elementens fulla kraft och hur små vi är som människor.

Intervju

Jag är dyknörd sedan 1996, har en flickvän och två barn. Jag är 50 år gammal och fyller mitt liv med äventyr. Jag dyker, simmar, klättrar och provar på allt som jag tycker verkar spännande.

Vad var det som fick dig att börja dyka?
Jag bestämde mig för att hålla mig till vattensporter på ytan innan jag tog steget fullt ut. I Australien 1990 var det nära, då jag till och med gjorde en hälsokontroll, men jag köpte en surfbräda istället.
Sex år senare tyckte jag att det var dags och bokade en kurs hos Reference Divers i Stockholm. Någon dag senare fick jag en brännskada på handen, men genomförde kursen ändå. Jag tog mig igenom istäcket med en varig hand, men det var ett av mina värsta dyk. Men det blev bättre så småningom, så jag fortsatte att dyka. Några veckor senare hade jag en fantastisk dykresa till Sharm el Sheikh.

Vad betyder dykning för dig?
Frihet, meditation, upptäckter och äventyr. Det är livet helt enkelt!

Hur har dykningen påverkat ditt liv?
Dykning har tagit mig till platser som jag annars aldrig skulle ha fått uppleva. Jag har också haft möjlighet att träffa personer som jag annars aldrig skulle ha lärt känna.

Vilken typ av dykning gillar du?
Jag gillar all form av dykning. Grunt, djupt, grottor, gruvor, rev och väggar. De har alla sin charm.

Har du några favoritplatser för dykning?
Jag har svårt att välja en plats, men fridykning i Yanutha, där bybor med spjut håller vakt mot närgångna hajar. Det handlar alltid om det oväntade.

Beskriv en av dina starkaste upplevelser under vattnet
Fridykning i en grotta genom en passage, där man inte vet vad som väntar på andra sidan, bara mörkret och en annan kille som jag måste lita på.

Om du skulle säga något om våra hav, vad skulle det vara?
Tänk om vi alla kunde hjälpas åt att stoppa förstörelsen. Att inte skräpa ner, få bort plasten och förbjuda trålning!

Vilken prestation under din dykkarriär är du mest stolt över?
Att ge andra möjligheten att uppleva dykning genom mitt skrivande. Jag försöker beskriva en känsla som får läsarna att vilja utforska det som finns under ytan.

Vad är ditt råd till en blivande dykare?
Sätt igång bara, vad väntar du på? Livet är kort så ta vara på det!

Varför bör vi uppmuntra fler att börja dyka?
När man ser allt det vackra så blir man mer benägen att bevara det.

Vad är favoritprylen i din dykbag och varför?
Mitt viktbälte! Jag tappade en gång ett lånat viktbälte på ett djupt dyk. Nu litar jag bara på mitt eget.   


Artiklar med eller av Fredrik Isaksson:
Fakta

Dykare sedan 1996, cave, tech och vanliga certifikat i flera organisationer såsom NAUI, PADI, GUE och SSDF.